Zrazy wołowe z miodem
Składniki
​800 g polędwicy wołowej
2 łyżki masła
50 ml nalewki miodowej
100 ml miodu pitnego
60 g suszonych prawdziwków
800 g ziemniaków (typ kulinarny A**)
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki
przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz
Opis

Grzyby zalej 750 ml wody i gotuj do miękkości, osoliwszy wywar. Odcedź i pokrój w paski, wywar zachowaj. Oczyszczone z błon mięso pokrój w plastry grubości dwóch palców. Każdy plaster lekko nagnieć dłonią, oprósz solą i pieprzem, szybko obsmaż na mocnym ogniu z obu stron, wlej nalewkę, podpal.

Gdy się wypali, wlej miód pitny, zagotuj. Ułóż mięso w rondlu, przekładając grzybami. Wlej sos ze smażenia, wlej gorący wywar spod grzybów, zagotuj. Przykryj i duś na małym ogniu 20 min. Dodaj obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, przykryj i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE 15 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej śmietanę wymieszaną z mąką i zagotuj.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
100 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne