Ziołowe kuleczki z sera białego
Składniki
250 g twarogu białego
po 4 łyżki posiekanego: koperku, pietruszki, szczypiorku
100 ml śmietany 18%
4 duże marchewki
3 łyżki cukru
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Marchewkę obierz, umyj, pokrój w plastry i gotuj ok. 20 min. Następnie odcedź, włóż do miksera, dodaj cukier i zmiksuj na puszyste puree (możesz też zmiksować blenderem).

Na pergaminie rozsmaruj cienką warstwę musu marchewkowego i piecz w temp. 120° przez ok. 20 min. Pamiętaj, że masa nie może za bardzo wyschnąć, więc sprawdzaj co jakiś czas, czy nie jest za bardzo wysuszona. Wyjmij z piekarnika pergamin i podważ lekko nożem, oddzielając mus od papieru. Następnie porwij na kawałki, przypominające płatki kwiatów.

Twarożek przełóż do miski, rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę i przypraw solą i pieprzem. Następnie w dłoniach lub łyżką do lodów formuj kuleczki. Drobno posiekane zioła przesyp na talerz i obtaczaj w nich kuleczki. Gotowe ułóż na talerzach, wetknij po bokach płatki z marchewkowego musu i podawaj.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Przystawki
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje