Przepisy Zimowa sałatka z selerem naciowym i wędzonym indykiem
Składniki
300 g selera naciowego
100 g wędzonego indyka
1 pomarańcza
1/2 papryki czerwonej
1 czerwona cebula
2 łyżeczki musztardy francuskiej
30 ml octu winnego czerwonego
50 g mrożonych malin
1 łyżka cukru
50 ml oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz czarny
2-3 gałązki gałązki natki pietruszki
8 kromek bagietki
Opis

Maliny mrożone przełóż do rondelka i wlej ocet winny. Wsyp cukier i podgrzej na małym ogniu. Maliny powinny puścić sok i połączyć się z octem, a cukier rozpuścić. Przełóż aromatyczny ocet z owocami do miski kuchennej. Dodaj musztardę francuską, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj rózgą kuchenną i powoli dolewaj oliwę z oliwek, aby tłuszcz dobrze się zemulgował, a sos stał się zawiesisty. Pokrój jeszcze kilka listków natki pietruszki i dodaj do dressingu. Odstaw sos na czas przygotowywania sałatki. Kromki z bagietki pokrop delikatnie oliwą i opiecz w tosterze lub na teflonowej patelni. Zrumienione grzanki odstaw do dekoracji sałatki.

Seler naciowy dokładnie umyj. Pokrój na cienkie plasterki pod kątem. Przełóż do miski. Pomarańczę umyj i obierz dokładnie ze skóry oraz białej osłony. Wytnij segmenty miąższu spośród błon. Przełóż owoc do miski z selerem. Pokrój w paski paprykę. Obierz czerwoną cebulę i pokrój w piórka. Wszystkie składniki sałatki razem wymieszaj i przełóż na półmisek. Plasterki wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE indyka pokrój w paseczki i ułóż dekoracyjnie na sałatce. Na koniec całość polej sosem malinowym i udekoruj listkami natki pietruszki oraz chrupiącymi grzankami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Napoje