Przepisy Zimowa sałatka z grejpfrutem

Składniki

150 g zielonej sałaty strzępiastej
1 grejpfrut czerwony
½ zielonego ogórka
1 awokado
6 pomidorków koktajlowych
Dressing:
60 ml oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 cytryna (sok z połowy cytryny)
½ łyżeczki musztardy stołowej

Opis

Umyj sałatę. Zgrubiałe u nasady liście odłam i odrzuć. Pozostałe liście porwij na mniejsze kawałki. Grejpfruta obierz ze skóry. Obierz cząstki miąższu z błon. Awokado wybierz ze skórki i pokrój w podłużne cząstki. Ogórka pokrój w plastry bez obierania. Sok z cytryny wymieszaj z musztardą i miodem, na koniec dodaj oliwę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Składniki sałatki ułóż na półmisku, przystrój połówkami pomidorków i polej dressingiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem