Przepisy Zimne nóżki (galareta wieprzowa z nóżek i golonki)
Składniki
600 g golonki
800 g nóg wieprzowych
1 cebula
1 główka czosnku
1 marchew
1 pietruszka
1 seler
1 łyżka żelatyny
1 ugotowane  na twardo jajko
natka pietruszki do dekoracji
przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe
Opis

Umyte golonki i nóżki włóż do garnka, zalej wodą tak aby były przykryte. Dodaj obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, pół główki obranego czosnku i gotuj przez 3 godz. na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU. Gdy golonka będzie miękka, a nóżki ugotowane do miękkości, wyjmij z wody mięso i oddziel od skóry, kości i tłuszczu. Wywar przecedź przez sito. Dodaj do niego żelatynę. Marchew z wywaru pokrój w kostkę, a mięso posiekaj. Jajko pokrój w plasterki. W salaterkach układaj na spodzie plasterek jajka, listki natki pietruszki i kostki marchewki. Na to wyłóż mięso i zalewaj przygotowanym wywarem. Po ostygnięciu wstaw do lodówki aż do stężenia.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
25 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Desery