Przepisy Ziemniaczane łódeczki z ziołami i dipem

Składniki

100 g twarożku śmietankowego
150 g jogurtu naturalnego
2 ziemniaki (duże)
1 garść rukoli
½ pęczka szczypiorku
3 gałązki natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól

Opis

Umyj ziemniaki i włóż do garnka z osoloną wodą. Zagotuj, a następnie gotuj przez ok. 10 min. Po tym czasie wyciągnij ziemniaki z wody i odstaw na 5 minut. Nastaw piekarnik z termoobiegiem na 190°. W czasie kiedy ziemniaki będą stygły, przygotuj dip. Rukolę, szczypiorek i pietruszkę opłucz i posiekaj. Następnie wsyp do miseczki, dodaj twarożek oraz jogurt i zamieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Lekko przestudzone ziemniaki pokrój wzdłuż na ósemki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem skórką do dołu. Polej oliwą, posyp tymiankiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min. Gotowe łódeczki powinny być lekko złote. Podawaj ziemniaki z dipem od razu po wyciągnięciu ich z piekarnika.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
15 min.
Napoje
2 3 4