Przepisy Ziemniaczane babeczki

Składniki

1 kg ziemniaków
180 g mąki pszennej
5 łyżek oleju rzepakowego
sól
pieprz czarny mielony
gałka muszkatołowa
Farsz:
½ pora (biała część)
80 g szynki surowej (wieprzowej)
2 jajka
120 ml śmietany kremówki
2 ząbki czosnku
2 łyżki margaryny (do smażenia i smarowania foremek na babeczki)
sól
papryka ostra mielona

Opis

Przygotuj farsz: pora przekrój na pół i starannie umyj. Następnie pokrój go na drobne paseczki i podduś na margarynie (1 łyżka). Dodaj pokrojoną w drobniutką kostkę szynkę i smaż kilka minut, aż mięso zmieni kolor. Pora przełóż do miski do ostygnięcia. Następnie dodaj jajka i śmietanę, dopraw do smaku i całość dokładnie wymieszaj.

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Odparuj, lekko ostudź i obierz ze skórki. Następnie zagnieć z solą i gałką muszkatołową na puszyste puree. Odstaw do całkowitego przestudzenia.

Gdy puree będzie chłodne, dodaj mąkę i zagnieć zwięzłe ciasto. Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3cm. W cieście wykrawaj koła o średnicy nieco większej od foremek na babeczki. Foremki do pieczenia nasmaruj margaryną i wyłóż je ciastem.

Do każdej formy wyłożonej ciastem, nałóż farsz. Babeczki piecz ok. 25 min w temp. 200°. Przed podaniem posyp startym żółtym serem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8