Zielona galaretka z awokado i łososiem
Składniki
12 płatów łososia wędzonego
1/2 l bulionu rybnego
2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
3 garście rukoli
1 awokado
kilka łyżek kaparów
Bulion rybny:
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
1 cebula
1 marchew
1/4 selera
1/2 pora
1 korzeń pietruszki
sok z 1/2 cytryny
Opis

Do garnka wlej pół litra wody, dodaj sól, ziarenka pieprzu, liść laurowy i obrane, umyte warzywa w całości. Gotuj ok. 30 min aż warzywa zmiękną. Następnie bulion przecedź.

Do drugiego garnka włóż filety łososia i zalej gorącym wywarem z warzyw. Wciśnij sok z cytryny i pozostaw rybę w wywarze ok. 5 godzin, tak aby smaki się przeszły, a łosoś zmienił barwę na jasną.

Po tym czasie wyjmij delikatnie filety łyżką cedzakową. Wywar przecedź i podgrzej na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach zimnego bulionu, aby spęczniała, po czym zalej gorącym, aby się rozpuściła. Wlej zawartość do pozostałego bulionu, wymieszaj, dodaj umytą rukolę i wszystko razem zmiksuj.

Półmisek lub mniejsze pojemniczki na galaretkę wyłóż plastrami łososia, pokrojonym w kostkę awokado, dodaj kapary. Tężejącym bulionem zalej łososia. Galaretkę pozostaw w zimnym miejscu do całkowitego stężenia. Udekoruj wędzonym PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE łososiem i podawaj skropione cytryną.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Desery