Przepisy Zapiekanka ziemniaczano-paprykowa

Składniki

75 g fety
2 ziemniaki (duże)
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
150 ml pomidorów (krojonych)
oliwa z oliwek
czosnek
oliwa z oliwek
suszony tymianek
sól

Opis

Umyj ziemniaki i włóż do garnka z osoloną wodą. Zagotuj, a następnie gotuj przez ok. 10 min. Po tym czasie wyciągnij ziemniaki z wody i odstaw. W czasie, kiedy ziemniaki będą stygły, paprykę pokrój na kawałki, a fetę połam na cząstki.

Na spód naczynia żaroodpornego wylej pomidory i posyp połową fety. Pokrój przestudzone ziemniaki na plastry grubości ok. 4 mm i ułóż je wraz z kawałkami papryki na sosie pomidorowym. Na wierzchu posyp resztą fety. Całość skrop oliwą, lekko oprósz solą i tymiankiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190° na 20–25 min.

Tak przygotowaną zapiekankę można podać jako samodzielne danie wegetariańskie lub jako dodatek warzywny do innych potraw, np. mięsnych.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4