Przepisy Zapiekanka ze szpinakiem
Składniki
600 g świeżego szpinaku
100 g słonecznika łuskanego
200 g makaronu muszelki
150 ml śmietany 12%
4 ząbki czosnku
ok. 12 plastrów sera żółtego
kilka plastrów sera mozzarella na wierzch do zapiekania
przyprawy: sól, pieprz
Sos do zapiekania:
1/2 szkl. mleka
100 ml śmietany 30%
100 g ser żółtego startego
przyprawy: gałka muszkatołowa, papryka ostra
Opis

Przygotuj sos: do miseczki wlej 1/2 szklanki mleka i tyle samo śmietany. Zetrzyj ser żółty i dodaj go do śmietanowego dipu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i papryki oraz 1/2 słonecznika łuskanego – całość wymieszaj.

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Szpinak dobrze umyj i ugotuj na parze, aż zmniejszy swą objętość. Następnie kilkakrotnie skrop cytryną, dopraw solą i pieprzem. 2 ząbki czosnku drobno pokrój i wrzuć do szpinaku. Wlej także śmietanę 12%. Całość pozostaw na małym ogniu przez ok. 5 min. Zamiast świeżego szpinaku możesz użyć także mrożonego (ok. 600 g).

Spód naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą i wyłóż połową ugotowanego makaronu, na nim połóż 6 plastrów sera. Dodaj cały szpinak i zalej połową przygotowanego sosu. Przykryj wszystko kolejną warstwą żółtego sera. Na wierzchu wyłóż pozostałą część makaron. Przykryj kilkoma plastrami mozzarelli. Zalej całość pozostałym sosem. Na koniec zapiekankę posyp pozostałą częścią łuskanego słonecznika. Zapiekaj ok. 40 min w temp. 180°.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Zupy