Przepisy Zapiekanka z ziemniaków z sosem czosnkowo-ziołowym

Składniki

1 kg młodych ziemniaków

2 pory

250 ml mleka

1 żółtko

2 łyżki mąki

200 g sera żółtego

przyprawy: sól, tymianek, pieprz biały

Opis

Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z solą ok. 25 min. Następnie przestudź i pokrój w plastry. Ziemniaki podziel na dwie części. Pory dobrze umyj, przekrój je wzdłuż na pół, wypłucz dokładnie liście i pokrój w plasterki.

Przygotuj sos do zapiekania: ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Mleko roztrzep z jajkiem – najlepiej mieszadłem – dodaj mąkę, ser, sól, tymianek i pieprz biały. Całość przelej do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a ser zacznie topnieć. Nie gotuj, inaczej jajko się zetnie, a mleko zważy. Gotowy sos podziel na 3 porcje.

Naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 20x20 cm wysmaruj oliwą. Na dnie poukładaj ciasno warstwę ziemniaków, lekko je posól i zalej równo jedną porcją sosu. Na ziemniakach poukładaj pory, posól je i zalej kolejną porcją sosu. Następnie przykryj drugą częścią ziemniaków i zalej pozostałym sosem. Zapiekankę posyp z wierzchu tymiankiem i zapiekaj ok. 50 min w temp. 190°.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4