Zapiekanka z ziemniaków i porów
Składniki
2 pory
3 średnie ziemniaki
1 łyżka masła
1,5 łyżki mąki
200 ml mleka
sok z 1/2 cytryny
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Ziemniaki umyj i wrzuć w mundurkach na osolony wrzątek. Gotuj przez 15 min. Ziemniaki odcedź i wystudź. Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w półcentymetrowe plastry. Pory obierz z brzydkich liści, przekrój wzdłuż na pół i umyj. Umyte pory ułóż na sitku. Zagotuj w czajniku wodę i polej nią pory.

W naczyniu żaroodpornym ułóż połowę plastrów ziemniaków, następnie wyłóż pory i resztę ziemniaków. Nastaw piekarnik z termoobiegiem na 190°. W małym garnuszku rozgrzej masło. Do roztopionego masła wsyp mąkę i zamieszaj. Kiedy powstanie jasna zasmażka, wlej mleko i mieszając zagotuj. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotowym sosem zalej pory i ziemniaki ułożone w naczyniu żaroodpornym.

Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 20–30 min. Kiedy ziemniaki na wierzchu się zarumienią, zapiekanka jest gotowa.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne