Zapiekanka z warzyw ogrodowych podawana z sosem z kwaśnej śmietany ze szczypiorkiem
Składniki
2 młode ziemniaki
2 młode marchewki
2 gałązki selera naciowego
1 młoda pietruszka
1/2 papryki czerwonej
1/2 brokuła
60 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 gałązka tymianku
10 ml octu balsamicznego białego
250 g kwaśnej śmietany 12%
1/2 pęczka szczypiorku
przyprawy: sól morska, pieprz czarny
Opis

Ziemniaki oraz marchew obierz. Pokrój na wałki średniej wielkości, a seler i paprykę w szerokie paski. Brokuły rozetnij na mniejsze różyczki. Przełóż warzywa do porcelanowego naczynia i przypraw solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Czosnek obierz i rozetrzyj na desce wraz listkami tymianku. Posyp nimi warzywa, następnie polej oliwą i wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do temp. 210° i wstaw do pieczenia warzywa. Jak tylko brzegi się zarumienią, dokładnie przemieszaj. Następnie wyjmij i polej octem balsamicznym. Wstaw ponownie na dopieczenie, aż warzywa się lekko skarmelizują.

Śmietanę przypraw do smaku. Posiekaj szczypiorek i połowę dodaj do śmietany. Resztę zachowaj do dekoracji. Upieczone warzywa wyjmij z naczynia i przełóż do formy na talerz. Polej dookoła kwaśną śmietanką i posyp szczypiorkiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Zupy