Przepisy Zapiekane ziemniaki i cukinia oraz marchew pod śmietanką z rozmarynem

Składniki

2 ziemniaki
1 cukinia
1 marchew (młoda)
100 ml śmietany kremówki (30%)
50 ml śmietany gęstej
pęczka szczypiorku
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 jajko
1 ząbek czosnku
pieprz czarny mielony
sól

Opis

Obierz warzywa, cukinię umyj. Ziemniaki i marchew oraz cukinię pokrój na grube plastry. Wstaw garnek z osoloną wodą. Jak tylko zawrze, podgotuj ziemniaki i marchew na półtwardo.

Śmietankę zmiksuj razem z rozmarynem i ząbkiem czosnku oraz jajkiem. Przypraw solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ułóż na przemian warzywa. Polej śmietanką z rozmarynem. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 170°. Wstaw warzywa do pieczenia na ok. 30-40 min. Jak tylko się zrumienią, po ok. 20 min zmniejsz temperaturę i dopiecz zapiekankę jeszcze przez 20 min. 

Pokrój szczypiorek i wymieszaj z kwaśną śmietanką. Dekoruj kleksami  śmietanki wierzch zapieczonych warzyw. Zapiekanka idealnie pasuje do pieczonej wieprzowiny lub drobiu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4