Zapiekane warzywa z sosem potrawkowym
Składniki
1 marchewka
1 gałązka selera naciowego
2 ziemniaki
100 g kapusty włoskiej
30 ml oliwy z oliwek
30 g masła
30 g mąki
100 ml wywaru warzywnego
100 ml śmietanki 30%
1/2 cytryny
przyprawy: sól, pieprz czarny, gałki muszkatołowej
Opis

Obierz marchew, ziemniaki. Seler i kapustę dokładnie umyj. Wstaw 300 ml wody do zagotowania, posól ją. Marchewkę i ziemniaki pokrój w plasterki, a seler i kapustę w szerokie paski. Jak tylko woda zawrze, włóż marchew i ziemniaki, a po 3-4 minutach dodaj seler i kapustę. Gdy warzywa zmiękną, wycedź je do naczynia, w którym będą zapiekane. Wywar warzywny zostaw do sosu.

W drugim rondlu rozgrzej masło i jak tylko się rozpuści, wsyp mąkę i lekko podgrzej. Wlej 100 ml wywaru, zagotuj sos i przypraw do smaku solą i świeżym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wlej śmietankę. Na koniec dodaj otartą skórkę z połowy cytryny i sok. Warzywa ułóż dekoracyjnie w naczyniu do pieczenia. Zalej sosem potrawkowym. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°. Wstaw warzywa i zapiecz przez ok. 15 minut. Gotowe warzywa wyjmij z piekarnika i ustaw na drewnianej desce na stole.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne