Przepisy Zapiekane warzywa z sosem potrawkowym

Składniki

1 marchewka

1 gałązka selera naciowego

2 ziemniaki

100 g kapusty włoskiej

30 ml oliwy z oliwek

30 g masła

30 g mąki

100 ml wywaru warzywnego

100 ml śmietanki 30%

1/2 cytryny

przyprawy: sól, pieprz czarny, gałki muszkatołowej

Opis

Obierz marchew, ziemniaki. Seler i kapustę dokładnie umyj. Wstaw 300 ml wody do zagotowania, posól ją. Marchewkę i ziemniaki pokrój w plasterki, a seler i kapustę w szerokie paski. Jak tylko woda zawrze, włóż marchew i ziemniaki, a po 3-4 minutach dodaj seler i kapustę. Gdy warzywa zmiękną, wycedź je do naczynia, w którym będą zapiekane. Wywar warzywny zostaw do sosu.

W drugim rondlu rozgrzej masło i jak tylko się rozpuści, wsyp mąkę i lekko podgrzej. Wlej 100 ml wywaru, zagotuj sos i przypraw do smaku solą i świeżym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wlej śmietankę. Na koniec dodaj otartą skórkę z połowy cytryny i sok. Warzywa ułóż dekoracyjnie w naczyniu do pieczenia. Zalej sosem potrawkowym. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°. Wstaw warzywa i zapiecz przez ok. 15 minut. Gotowe warzywa wyjmij z piekarnika i ustaw na drewnianej desce na stole.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4