Przepisy Zapiekane ciasteczka z brzoskwiniami
Składniki
4–5 brzoskwiń ciasteczkowych
300 g mąki
100 g zimnego masła
100 ml śmietany
1 jajko
1 jajko do posmarowania ciastek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
kilka łyżek cukru
1 łyżka mąki do oprószenia formy
Opis

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Masło posiekaj i wrzuć do mąki. Rozetrzyj dokładnie w palcach tak, aby powstały wiórki. Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Białko przelej do dość wysokiej miski. Do wiórek dodaj żółtko, śmietanę, kilka łyżek cukru i wszystko dokładnie wymieszaj. Zagnieć puszyste ciasto, jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze odrobinę mąki.

Na blasze do pieczenia połóż papier do pieczenia i oprósz go mąką. W dłoniach formuj z ciasta kulki wielkości piłeczki golfowej, przygniatając je lekko, aby powstał placuszek. Ciastka układaj na blasze obok siebie w ok. 2 cm odległości. Następnie rozbij 1 jajko, dokładnie roztrzep i posmaruj nim każde ciastko.

Białko ubij w misce na sztywną pianę, dodaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i ponownie ubij, następnie dodaj cukier i całość wymieszaj. Brzoskwinie umyj, pokrój na cząstki, pozbywając się pestek. Kawałki brzoskwiń kładź na ciasteczka. Małą łyżeczką nakładaj na każde ciastko ubitą pianę. Piecz ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4