Zapiekane bakłażany pod serem z białym winem
Składniki
1/2 bakłażana
50 g sera mozzarella do zapiekania
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 ząbki czosnku
100 ml wina białego wytrawnego
5 łyżek oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Bakłażana pokrój w plastry, posól i pozostaw na ok. 30 min, aby puściły sok. Następnie opłucz je pod wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Plastry bakłażana przekrój na 4 części, oprósz bazylią i pieprzem. Czosnek przekrój na pół i wyciśnij przez wyciskarkę. Następnie posmaruj nim naczynie do zapiekania. W naczyniu poukładaj plastry bakłażana, zalej je 5 łyżkami oliwy z oliwek, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200º na 30 min. W połowie pieczenia zalej bakłażana 100 ml białego wina wytrawnego. Pod koniec pieczenia poukładaj na bakłażanach pokrojoną mozzarellę. Piecz do momentu aż ser się roztopi. Przed podaniem posyp pietruszką i polej oliwą do smaku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Desery