Przepisy Zapiekane bakłażany pod serem z białym winem

Składniki

1/2 bakłażana

50 g sera mozzarella do zapiekania

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

4 ząbki czosnku

100 ml wina białego wytrawnego

5 łyżek oliwy z oliwek

przyprawy: sól, pieprz

Opis

Bakłażana pokrój w plastry, posól i pozostaw na ok. 30 min, aby puściły sok. Następnie opłucz je pod wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Plastry bakłażana przekrój na 4 części, oprósz bazylią i pieprzem. Czosnek przekrój na pół i wyciśnij przez wyciskarkę. Następnie posmaruj nim naczynie do zapiekania. W naczyniu poukładaj plastry bakłażana, zalej je 5 łyżkami oliwy z oliwek, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200º na 30 min. W połowie pieczenia zalej bakłażana 100 ml białego wina wytrawnego. Pod koniec pieczenia poukładaj na bakłażanach pokrojoną mozzarellę. Piecz do momentu aż ser się roztopi. Przed podaniem posyp pietruszką i polej oliwą do smaku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4