Zapiekane awokado z jajkiem przepiórczym i łososiem
Składniki
2 dojrzałe awokado
4 jajka przepiórcze
100 g łososia wędzonego
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz
Dodatki:
4 kromki chleba pełnoziarnistego
2 garści sałaty
2 garści pomidorów koktajlowych
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania
1
Awokado przekrój na pół. Ostrożnie wyciągnij pestkę, skrop owoc cytryną.
2
Łososia pokrój na plasterki. Łódeczki z awokado wypełnij rybą, zostaw trochę miejsca we wgłębieniu na jajko.
3
Ostrożnie rozbij jajka i wlej je obok łososia. Awokado przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość delikatnie posól (nie za dużo, bo łosoś jest słony) oraz oprósz świeżo mielonym lub młotkowanym pieprzem.
4
Awokado zapiekaj w nagrzanym do 200°C piekarniku (góra-dół) przez 12–14 minut, do ścięcia się białka. Równocześnie opiecz w piekarniku chleb. Połówki awokado posyp natką pietruszki, podawaj z grzankami, oraz sałatą i pomidorkami oprószonymi solą i pieprzem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
60 min.
Zupy