Zapiekana feta z pomidorami
Składniki
400 g fety
400 g pomidorów
1 cebula
30 ml oliwy
2 gałązki tymianku
listki rukoli do dekoracji
przyprawy: pieprz czarny, sól
Opis

Ser pokrój w grube plastry ok. 0,5 cm i szerokości, odpowiadającej pomidorom. Pomidory umyj i natnij na krzyż z obu stron. Sparz we wrzątku i obierz ze skóry. Następnie pokrój w plasterki. 

W formie żaroodpornej ułóż na przemian pomidory z fetą. Świeży tymianek drobno pokrój i wymieszaj z oliwą. Dopraw lekko świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Uważaj, bo ser jest dosyć słony. Cebulkę pokrój drobno i dodaj do oliwy. 

Tak przygotowaną marynatą polej pomidory z serem. Rozgrzej piekarnik do temp. 180˚ i wstaw formę do pieczenia. Zapiekanka będzie gotowa po ok. 12–20 minutach. Gotowe danie dekoruj listkami rukoli.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne