Przepisy Zapiekana cykoria z sałatką z botwinki
Składniki
250 g cykorii
30 ml oliwy z oliwek
1 cytryna
2 gałązki natki pietruszki
1 pomidor
250 g młodych listków botwinki z Tesco
20 ml oleju słonecznikowego
100 g grzybów shitake
2-3 gałązki koperku
przyprawy: sól morska, pieprz czarny
Opis

Cykorię umyj i przetnij na pół. Wytnij delikatnie łykowaty rdzeń. Polej oliwą z oliwek i przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Połóż cykorię na rozgrzanym ruszcie i opiekaj z każdej strony. 

Umyj młode listki botwinki, osusz i przełóż do miski. Pokrój pomidora w ćwiartki i wytnij nasiona, a następnie znów pokrój, tym razem w paski. Do miski wlej także olej słonecznikowy i wyciśnij sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Posiekaj zioła i dodaj do sosu. Na zakończenie wymieszaj. 

Grzybów shitake nie trzeba myć, odetnij jedynie łykowate nóżki. Na ruszcie połóż aluminiową tackę i wyłóż na nią grzyby. Przypraw lekko solą i czarnym pieprzem. Jak tylko grzyby się zrumienią z jednej strony, zdejmij je z tacki i przełóż na deskę kuchenną. Pokrój kapelusze na paseczki i dodaj do sosu z pomidorami. Całość wymieszaj. 

Na półmisku rozłóż młode listki botwinki, polej sosem z grzybami shitake, a obok ułóż grillowaną cykorię. Resztką sosu polej również cykorię. Całe danie udekoruj kilkoma listkami natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
210 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje