Przepisy Zajęcze ogonki, czyli bananowe muffinki z kremem z białej czekolady

Składniki

480 g mąki

300 g cukru

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

3 jajka

4 banany

300 ml mleka

150 g masła

250 g mascarpone

250 g białej czekolady

odrobina różowego barwnika w proszku

1/2 łyżeczki śmietany 30%

100 g kakaowych kruchych ciasteczek

24 cukierki Rafaello

Opis

Mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszamy razem w dużej misce. Odstawiamy.

Banany blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy do nich jajka i mieszamy razem.

Mleko i masło przekładamy do rondelka. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Miksturę dodajemy do bananów i jajek i całość mieszamy, aż składniki się połączą.

Do mokrych składników dodajemy suche. Mieszamy łyżką (mogą zostać niewielkie grudki).

Masą napełniamy formę do muffinków (do 4/5 wysokości). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch będzie miał złoto-brązowy kolor (do suchego patyczka). Upieczone muffiny studzimy na kratce.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Odmierzamy około 3-4 łyżek, które przekładamy do rękawa cukierniczego z malutkim otworem. Wyciskamy czekoladę na kawałek pergaminu, rysując nią kształt zajęczych łapek.

W 1/2 łyżeczki śmietany kremówki rozpuszczamy barwnik (barwniki w proszku nie rozpuszczą się bezpośrednio w czekoladzie). Różową śmietankę mieszamy z 1 łyżką rozpuszczonej białej czekolady. Przy pomocy wykałaczki (lub rękawa cukierniczego) rysujemy nią różowe części łapek.

Gotowe zajęcze łapki wkładamy do zamrażalnika.

Pozostałą białą czekoladę miksujemy z mascarpone, aż do uzyskania jednolitego kremu. Gotowym kremem smarujemy wierzch muffinów. Resztę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego.

Kakaowe ciasteczka miksujemy na pył i przekładamy do miseczki. Posmarowaną kremem część muffinka przyciskamy do zmiksowanych ciasteczek.

Na wierzch muffinków wyciskamy kropkę kremu, na którą następnie przyklejamy cukierki Rafaello. Na czubku cukierka wyciskamy kolejną kropkę (ogonek zajączka). Jeszcze jedną kropkę wyciskamy u podstawy cukierka – do tej kropki przyklejamy schłodzone zajęcze łapki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4