Przepisy Zajączki z jajek

Składniki

2 jaja kurze

2 jajka przepiórcze

10 ziarenek zielonego pieprzu z zalewy

3 małe strąki groszku cukrowego

kilka źdźbeł szczypiorku

2 plasterki marchewki

Farsz:

5 cm pora (tylko część biała)

1 łyżeczka koperku świeżego

1 łyżeczka majonezu

Narzędzia:

1 słomka do napojów

ostry nóż o cienkim zakończeniu

Opis

Jajka ugotuj na twardo. Obierz delikatnie ze skorupki. Jajka kurze przekrój na połowy wzdłuż, a jajka przepiórcze w poprzek. Z jaj kurzych wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Pora i pietruszkę umyj, po czym drobniutko posiekaj, wrzuć do miski z żółtkami, dodaj majonez, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie napełnij farszem białka jaj kurzych.

Jajka ułóż na talerzach nadzieniem do dołu – to będą tułowia zajączków. Z każdego odetnij z góry cieniutki kawałek jajka i w tym miejscu połóż połówki jajek przepiórczych – to będą główki zajączków (nie musisz używać wykałaczek, jajka do siebie przywierają). Wykonaj pyszczki zajączków: w miejsca, gdzie mają być oczy i noski wbij płytko słomkę i wytnij nią małe otwory. Z marchewki odkrój 2 plasterki o grubości 3 mm i obgotuj ok. 10 min w wodzie z solą. Następnie wyjmij i wytnij w niej słomką malutkie kuleczki – to będą noski. W otwory, gdzie maja być oczy włóż ziarenka pieprzu, a gdzie mają być noski – wetknij wyciętą marchewkę.

Szczypiorek potnij na krótsze kawałeczki, by zrobić z nich wąsy. Z groszku cukrowego zrób uszy zająca: groszek rozłóż na pół i wyjmij ze środka ziarenka. Cieniutkim nożem zrób niewielkie otwory w miejscach, gdzie maja być uszy (patrz zdjęcie) i wetnij w nie strąki groszku. Następnie zrób w jajku płytkie nacięcie w miejscach, gdzie pojawią się wąsy i wciśnij w nacięcia szczypiorek. Na koniec wytnij słomką otwór tam, gdzie powinien być ogonek i wetknij ziarenko zielonego groszku. Podawaj jako wesołą wielkanocną przekąskę.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4