Wytrawne muffinki z pomidorami i serem feta
Składniki
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g roztopionego masła
4 jajka
1/2 szkl. maślanki
2 łyżki tymianku świeżego lub 1 łyżka tymianku suszonego
100 g oliwek
200 g sera feta
12 pomidorków koktajlowych
1 i 1/2 łyżeczki soli
pieprz
Opis

Mąkę przesiej, dodaj sól, pieprz, proszek do pieczenia i tymianek. Całość wymieszaj. Żółtka połącz z ostudzonym masłem oraz maślanką. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz mąkę z żółtkami i białkami. Delikatnie wymieszaj. Dodaj do ciasta pokrojone oliwki i ponownie wymieszaj. Foremki wyłóż papilotkami lub papierem do pieczenia. Pokrusz równomiernie do wszystkich foremek ser i wylej ciasto (prawie po brzeg foremki). Wciśnij do każdej babeczki po jednym pomidorku koktajlowym. Piecz wytrawne muffinki w nagrzanym do 200°C piekarniku (ustaw funkcję góra–dół) przez ok. 30 minut do zarumienienia ciasta.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Desery