Przepisy Wytrawne muffinki z pomidorami i serem feta

Składniki

400 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

125 g roztopionego masła

4 jajka

1/2 szkl. maślanki

2 łyżki tymianku świeżego lub 1 łyżka tymianku suszonego

100 g oliwek

200 g sera feta

12 pomidorków koktajlowych

1 i 1/2 łyżeczki soli

pieprz

Opis

Mąkę przesiej, dodaj sól, pieprz, proszek do pieczenia i tymianek. Całość wymieszaj. Żółtka połącz z ostudzonym masłem oraz maślanką. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz mąkę z żółtkami i białkami. Delikatnie wymieszaj. Dodaj do ciasta pokrojone oliwki i ponownie wymieszaj. Foremki wyłóż papilotkami lub papierem do pieczenia. Pokrusz równomiernie do wszystkich foremek ser i wylej ciasto (prawie po brzeg foremki). Wciśnij do każdej babeczki po jednym pomidorku koktajlowym. Piecz wytrawne muffinki w nagrzanym do 200°C piekarniku (ustaw funkcję góra–dół) przez ok. 30 minut do zarumienienia ciasta.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4