Przepisy Wytrawne babeczki
Składniki
2 1/2 szkl. mąki
1 kostka masła
6 jajek
3 cebule
250 ml śmietany
4 łyżki zielonych oliwek
4 łyżki czarnych oliwek
4 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka dowolnych ziół
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Zagnieć kruche ciasto z maki, masła, 2 żółtek i szczypty soli. Aby łatwiej się lepiło, można dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto schłodź w lodówce.

W międzyczasie przygotuj nadzienie – pokrojoną w krążki cebule smaż na złoty kolory na oleju. Ostudź i dodaj śmietanę zmiksowaną z 4 jajkami, oliwki, ser, sól i pieprz do smaku oraz ulubione zioła. Foremki do babeczek wylep ciastem, napełnij nadzieniem i piecz ok. 20-25 minut w temperaturze 180°. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
60 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
15 min.
Napoje
3 miesięcy temu
160 min.
Desery