Wykwintny sernik z brzoskwiniami
Składniki
1 puszka brzoskwiń
5 białek
1 szklanka cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
½ szklanki cukru
250 g masła
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kostka masła
1 i ½ szklanki cukru
1 kg sera białego śmietankowego
6 jaj
2 budynie śmietankowe
aromat cytrynowy
Opis

Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu, dokładnie wyrabiaj, aż do otrzymania jednolitej masy. Przygotowaną masę podziel na trzy równe części, a jedną z nich włóż do lodówki. Dwiema pozostałymi częściami masy wyłóż wcześniej przygotowaną blachę.

Przygotować masę serową: utrzyj na gładko masło z cukrem używając do tego drewnianej kuli. Do masy dodaj ser śmietankowy, 6 jaj, 2 śmietankowe budynie w proszku i aromatyczny olejek cytrynowy. Wszystkie składniki dokładnie utrzyj.

Kiedy masa serowa będzie już gotowa przykryj nią wyłożone na blaszce ciasto, a na wierzchu ułóż odsączone z soku, pokrojone w nieduże części brzoskwinie.

Następnie ubij na pianę pięć białek, stopniowo dodając do nich szklankę cukru. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i całość wymieszaj. Przygotowaną pianę wyłóż na ułożone owoce, a sam wierzch posyp drobno pokruszoną częścią ciasta, które wcześniej zostało schłodzone w lodówce. Całość przez godzinę piecz w piekarniku w temperaturze 180°

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje