Wołowina w sosie teriyaki
Składniki
500 g wołowiny
2 łyżki czarnego zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju roślinnego
2 duże posiekane dymki, tylko zielone końcówki
1 grubo posiekany ząbek czosnku
1 centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru, obrany i posiekany
1 cebula grubo pokrojona w plasterki
½ czerwonej papryki, bez pestek i grubo posiekana
½ zielonej papryki, bez pestek i grubo posiekana
1 pomidor pocięty w trójkąty
sos teriyaki
Opis

Wołowinę pokrój w 2,5 cm kostki, włóż ją do miski, posyp czarnym pieprzem i solą, a następnie dokładnie wymieszaj wszystko. Przykryj i zostaw w lodówce na 30 min.

Podgrzej oliwę w głębokim naczyniu żaroodpornym, aż zrobi się średnio gorąca. Wsyp wołowinę tak, aby przykryła dno garnka. Smaż kostki mięsa tak długo, aż zbrązowieją z każdej strony. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez 15 min.

Do innego garnka wrzuć dymki, czosnek, imbir, cebulę, papryki oraz pomidora. Dodaj wołowinę, wywar oraz sos Teriyaki, a następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 25 min, aż mięso będzie miękkie.

Podawaj z makaronem lub ryżem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Dania główne