Przepisy Wiosenna zupa rzodkiewkowa z pesto
Składniki
2 pęczki rzodkiewek
4–5 ziemniaków (ok. 500 g)
2–3 marchewki (ok. 200 g)
1 szkl. groszku zielonego, np. mrożonego
2 łyżki masła
1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
2–4 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
sól, np. morska
świeżo mielony pieprz 
Pesto:
liście z 2 pęczków rzodkiewek
1–2 ząbki czosnku
3 łyżki płatków migdałów
3–4 łyżki tartego parmezanu
oliwa z oliwek ekstra vergine
sól
Opis

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, obraną marchew w plasterki. W garnku roztop 1 łyżkę masła i przesmaż na nim pokrojone warzywa (ok. 5 minut). Następnie dodaj gorący bulion, groszek i gotuj przez 12–15 minut.

W międzyczasie umyte i pokrojone w plasterki rzodkiewki uduś na rozgrzanym maśle, często mieszając. Następnie przełóż do zupy. Całość dopraw do smaku i zabiel jogurtem lub śmietaną.

Obrany czosnek, umyte liście rzodkiewki i uprażone na suchej patelni płatki migdałów zblenduj. Dodaj ser oraz stopniowo oliwę, tak, by uzyskać odpowiednią gęstość pesto. Całość jeszcze raz dopraw solą. Zupę podawaj z pesto.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery