Przepisy Wigilijna zupa grzybowa
Składniki
70 g suszonych grzybów
1 i ½ litra wody
2 marchewki
1 pietruszka
1/6 selera
1/3 pora
10 ziaren pieprzu
2 łyżki soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Grzyby mocz w zimnej wodzie przez 2 godziny. Następnie gotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły (na małym ogniu, pod przykryciem) przez ok. 15 min.

Włóż do wywaru warzywa w całości (obrane i opłukane). Dodaj ziarna pieprzu. Gotuj wszystko ponownie przez ok. 25 min pod przykryciem. Przecedź zupę, dopraw solą i sokiem z cytryny. Grzyby pokrój w paski. Możesz podawać z łazankami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Zupy