Przepisy Wieprzowina z chrzanem po litewsku
Składniki
500 g wieprzowiny (schab)
2 cebule
8 ziemniaków
1/2 szkl. świeżo startego chrzanu
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
2–3 liście laurowe
garść posiekanych koperku, zielonej cebulki i natki pietruszki
1 łyżeczka cukru
sok z 1 cytryny
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
1
Mięso kroimy w paski, solimy i pieprzymy.
2
Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godz.
3
Zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy mięso i gotujemy do miękkości.
4
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno posiekaną cebulę, liście laurowe i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min.
5
Układamy mięso na wygrzanym półmisku, polewamy śmietaną wymieszaną z chrzanem, cukrem i solą, wcześniej razem podgrzanymi, posypujemy zieleniną, podajemy z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
10 min.
Desery