Przepisy Wieprzowina po chińsku
Składniki
​300 g karkówki
1 jajko
1 cebula
1/2 puszki ananasów
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 łodyga selera naciowego
1 średnia marchewka
5 cm pora
garść pędów bambusa
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia (ok. 1 szklanka)
2 łyżki wina białego
przyprawy: sól
Opis


Wieprzowinę umyj i dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój ją na plastry około 1,5 cm, a potem każdy plaster w równe paski. Przełóż je do miski, zalej winem i odstaw na bok. Wszystkie warzywa umyj. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w krótkie paski. Seler naciowy posiekaj w cienkie plastry, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cebulę przekrój na pół, obierz, umyj i pokrój w piórka. Pora pokrój w cienkie plastry, ananasy odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelni lub woku rozgrzej więcej niż pół szklanki oleju. Na talerzyku rozbij białko i panieruj PORADA KONTEKSTOWA - PANIEROWANIE w nim kawałki wieprzowiny. Smaż przez ok. 3 minuty w oleju. Następnie łyżką cedzakową wyjmij je i przełóż na ręcznik papierowy, aby osączyć z nadmiaru oleju. Dopiero teraz posól mięso i odstaw na bok. Zlej tłuszcz z patelni, pozostawiając odrobinę. Wrzuć posiekaną w piórka cebulkę i przesmaż ją przez kilkanaście sekund, dorzuć marchewkę, paprykę, seler naciowy i por. Warzywa przesmaż ok. 5 minut, dodaj ananasa oraz pędy bambusa i smaż następną minutę.

W osobnej misce wymieszaj ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier, sok pomarańczowy. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Sos przelej do warzyw na patelni i mieszaj aż zgęstnieje. Następnie dodaj pół szklanki wody i trochę soku z ananasów z puszki. Do sosu włóż kawałki mięsa i podgotuj je. Jeśli zajdzie potrzeba – dopraw solą. Mięso podawaj z ryżem na sypko.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Przystawki
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne