Przepisy Wieprzowina po chińsku

Składniki

​300 g karkówki

1 jajko

1 cebula

1/2 puszki ananasów

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 łodyga selera naciowego

1 średnia marchewka

5 cm pora

garść pędów bambusa

3 łyżki octu ryżowego

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki soku z pomarańczy

2 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

olej do smażenia (ok. 1 szklanka)

2 łyżki wina białego

przyprawy: sól

Opis


Wieprzowinę umyj i dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój ją na plastry około 1,5 cm, a potem każdy plaster w równe paski. Przełóż je do miski, zalej winem i odstaw na bok. Wszystkie warzywa umyj. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w krótkie paski. Seler naciowy posiekaj w cienkie plastry, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cebulę przekrój na pół, obierz, umyj i pokrój w piórka. Pora pokrój w cienkie plastry, ananasy odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelni lub woku rozgrzej więcej niż pół szklanki oleju. Na talerzyku rozbij białko i panieruj PORADA KONTEKSTOWA - PANIEROWANIE w nim kawałki wieprzowiny. Smaż przez ok. 3 minuty w oleju. Następnie łyżką cedzakową wyjmij je i przełóż na ręcznik papierowy, aby osączyć z nadmiaru oleju. Dopiero teraz posól mięso i odstaw na bok. Zlej tłuszcz z patelni, pozostawiając odrobinę. Wrzuć posiekaną w piórka cebulkę i przesmaż ją przez kilkanaście sekund, dorzuć marchewkę, paprykę, seler naciowy i por. Warzywa przesmaż ok. 5 minut, dodaj ananasa oraz pędy bambusa i smaż następną minutę.

W osobnej misce wymieszaj ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier, sok pomarańczowy. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Sos przelej do warzyw na patelni i mieszaj aż zgęstnieje. Następnie dodaj pół szklanki wody i trochę soku z ananasów z puszki. Do sosu włóż kawałki mięsa i podgotuj je. Jeśli zajdzie potrzeba – dopraw solą. Mięso podawaj z ryżem na sypko.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4