Wieprzowina duszona z dynią i kaszą pęczak
Składniki
400 g łopatki wieprzowej 
1/2 kg dyni 
1 dynia dekoracyjna Hokkaido 
2 cebule 
100 g marchewki 
50 g selera 
5 gałązek natki pietruszki 
2 gałązki tymianku 
2 ząbki czosnku 
1 papryka czerwona 
20 g pora 
100 ml śmietany kwaśnej 
100 g kaszy pęczak 
30 ml oleju słonecznikowego 
100 ml wina białego wytrawnego 
przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Wieprzowinę umyj i dobrze odsącz. Pokrój na kawałki ok. 2 cm. Obierz cebulę, czosnek i pozostałe warzywa.
2
Przygotuj rondel i rozgrzej w nim na mocnym ogniu olej. Podsmaż mięso z tymiankiem do momentu, aż się zrumieni. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
3
Pokrój w kostkę cebulę, czosnek i pozostałe warzywa (bez dyni i papryki). Dodaj je do mięsa i smaż jeszcze przez 2–3 min, aby warzywa oddały aromat. Dzięki smażeniu warzyw, danie będzie intensywniejsze w smaku.
4
Wlej wino i przykryj mięso, aby się dusiło PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE. Jak tylko wino odparuje, dolej ok. 1/2 l wody i wsyp kaszę pęczak. Dalej duś mięso z kaszą, aż zrobi się miękkie. Jeśli trzeba, dolej jeszcze wody, aby mięso pływało w sosie.
5
W tym czasie obierz dynię i oczyść paprykę z nasion. Pokrój je w kostkę. Dodaj pokrojone warzywa do mięsa i gotuj jeszcze, aż dynia zmięknie ok. 10–15 min. Teraz dopraw całość do smaku. Posiekaj część natki pietruszki i dodaj do mięsa. Wszystko wymieszaj.
6
Dekoracyjną dynię umyj i odetnij jej górną część z ogonkiem. Wydrąż miąższ ze środka i przełóż do niej duszone mięso z warzywami. Na wierzchu udekoruj danie kleksem kwaśnej śmietany i listkami natki pietruszki.  
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Desery