Zostałeś przekierowany do naszej nowej strony internetowej, która jest pełna inspiracji dostosownych specjalnie dla Ciebie.
Kontynuuj
Wieprzowina duszona z dynią i kaszą pęczak
Wieprzowina duszona z dynią i kaszą pęczak
75 min.
6 porcje
0
Składniki
400 g łopatki wieprzowej
1/2 kg dyni
1 dynia dekoracyjna Hokkaido
2 cebule
100 g marchewki
50 g selera
5 gałązek natki pietruszki
2 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
20 g pora
100 ml śmietany kwaśnej
100 g kaszy pęczak
30 ml oleju słonecznikowego
100 ml wina białego wytrawnego
przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Wieprzowinę umyj i dobrze odsącz. Pokrój na kawałki ok. 2 cm. Obierz cebulę, czosnek i pozostałe warzywa.
2
Przygotuj rondel i rozgrzej w nim na mocnym ogniu olej. Podsmaż mięso z tymiankiem do momentu, aż się zrumieni. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
3
Pokrój w kostkę cebulę, czosnek i pozostałe warzywa (bez dyni i papryki). Dodaj je do mięsa i smaż jeszcze przez 2–3 min, aby warzywa oddały aromat. Dzięki smażeniu warzyw, danie będzie intensywniejsze w smaku.
4
Wlej wino i przykryj mięso, aby się dusiło PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE. Jak tylko wino odparuje, dolej ok. 1/2 l wody i wsyp kaszę pęczak. Dalej duś mięso z kaszą, aż zrobi się miękkie. Jeśli trzeba, dolej jeszcze wody, aby mięso pływało w sosie.
5
W tym czasie obierz dynię i oczyść paprykę z nasion. Pokrój je w kostkę. Dodaj pokrojone warzywa do mięsa i gotuj jeszcze, aż dynia zmięknie ok. 10–15 min. Teraz dopraw całość do smaku. Posiekaj część natki pietruszki i dodaj do mięsa. Wszystko wymieszaj.
6
Dekoracyjną dynię umyj i odetnij jej górną część z ogonkiem. Wydrąż miąższ ze środka i przełóż do niej duszone mięso z warzywami. Na wierzchu udekoruj danie kleksem kwaśnej śmietany i listkami natki pietruszki.
Pokaż przepisy
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem
Zamknij
Promocje
Przepisy w Twoim guście
Uups!Brak artykułów pasujących do Twojego filtra.Zmień kryteria wyszukiwania.