Przepisy Wieniec adwentowy z piernika
Składniki
350 g mąki
110 g cukru pudru
3 jajka
3 łyżki miodu
½ łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżeczki przyprawy do piernika
40 g tłuszczu (do pieczenia)
barwnik spożywczy (do dekoracji)
cukierki
Sposób przygotowania
 alt=
1
Rozpuść miód i tłuszcz w odrobinie wody i odstaw na bok.
 alt=
2
Wbij jajka do miodu z tłuszczem.
 alt=
3
Dodaj przyprawy, sodę i mąkę, a następnie wymieszaj.
 alt=
4
Zmieszaj mąkę z miodem i jajkami. Utwórz gładkie ciasto.
 alt=
5
Zapakuj ciasto do plastikowej torebki i umieść w lodówce przynajmniej na pół godziny lub na cały tydzień.
 alt=
6
Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 centymetra.
 alt=
7
Wytnij w rozwałkowanym cieście duże koło, a na środku drugie, proporcjonalnie mniejsze.
 alt=
8
Wytnij z zewnętrznej pozostałości ciasta cztery podstawki na świece, w kształcie serduszek, gwiazdek lub innych kształtów.
9
Piecz w 180°C przez około 7 minut. po wyjęciu z piekarnika, natychmiast posmaruj ubitym jajkiem. Udekoruj i pozostaw do wystygnięcia. Na koniec złóż adwentowy wieniec: Umieść wykrojone podstawki pod świeczki na okręgu, przymocuj podstawę i świece.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4