Przepisy Wielkanocny żur z białą kiełbasą i jajem
Składniki
200 g kiełbasy białej surowej
100 g boczku wędzonego
4 jaja
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka chrzanu
50 ml gęstej, słodkiej śmietany 30% lub 36%
250 ml żurku w butelce
1 litr wody
3-4 łyżki oliwy
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
Opis

Do garnka wlej wodę i żurek z butelki, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i surową białą kiełbasę. Całość gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Ostudzone jajka obierz ze skorupek. Cebulę i wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do zupy. Całość gotuj przez ok. 35 - 40 min. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty czosnek, chrzan, sól, pieprz i majeranek. Na koniec zabiel zupę gęstą słodką śmietaną.

Wcześniej ugotowane jajka pokrój wzdłuż na pół, a ugotowaną w żurze kiełbasę pokrój w plastry. Jajka i kiełbasę ułóż w miseczkach i zalej gotową zupą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne