Wielkanocne zajączki
Składniki
1i 1/2 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g margaryny
1 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
2 jajka
2 łyżki serka niehomogenizowanego śmietankowego
1/3 szkl. napoju gazowanego żółtego (np. fanta)
1 łyżka oleju do posmarowania papieru do pieczenia
3 rodzynki
1 jajko do smarowania ciasta
1/3 szkl. mleka
Opis

Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką jasną masę. Do utartej masy dodawaj kolejno po 1 jajku, 2 łyżki sera i po trochu mąki z proszkiem. Całość cały czas ucieraj. Na koniec dodaj napój gazowany. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki, ale z umiarem – ciasto powinno być kleiste.

Ręce zwilż wodą. Ciasto podziel na 3 równe części. Z każdej z nich formuj zajączka – rób kulki (lekko je spłaszcz) – jedne większe drugie mniejsze – i kilka wałeczków, zwężających się na brzegach, jako uszy oraz malutkie kuleczki, jako ogonki i noski. Z ulepionych części formuj zajączki – kładź je obok siebie na wytłuszczonym papierze do pieczenia (powinny wyjść 3 zajączki). Każdemu zajączkowi zrób oczka z rodzynek. Następnie posmaruj je całe rozmąconym jajkiem z mlekiem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190° przez ok. 40 min. Po upieczeniu dorysuj zajączkom mazakami cukrowymi wąsiki i zawiąż w wiosennym kolorze ozdobną kokardkę na szyi.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje