Przepisy Wielkanocna zupa chrzanowa
Składniki
500 g białej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
250 ml gęstej śmietany
2 surowe żółtka
200 g tartego chrzanu
1 biała cebula
2-3 ząbki czosnku
1 duży liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
sól i sok z cytryny do smaku
1500 ml wody
Sposób przygotowania
1
Kiełbasę i boczek zalej wodą. Dodaj obraną i przekrojoną na pół cebulę, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15– 20 minut.
2
Po ugotowaniu przecedź wywar. Śmietanę wymieszaj z żółtkami i stopniowo po łyżce wymieszaj z ciepłym wywarem. Całość podgrzewaj ciągle mieszając, aż lekko się zagęści.
3
Dodaj do zupy starty chrzan, dopraw w razie potrzeby sokiem z cytryny i solą. Podawaj z jajkiem na twardo i pokrojoną białą kiełbasą z wywaru.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
190 min.
Dania główne