500 g białej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
250 ml gęstej śmietany
2 surowe żółtka
200 g tartego chrzanu
1 biała cebula
2-3 ząbki czosnku
1 duży liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
sól i sok z cytryny do smaku
1500 ml wody
Kiełbasę i boczek zalej wodą. Dodaj obraną i przekrojoną na pół cebulę, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15– 20 minut.
Po ugotowaniu przecedź wywar. Śmietanę wymieszaj z żółtkami i stopniowo po łyżce wymieszaj z ciepłym wywarem. Całość podgrzewaj ciągle mieszając, aż lekko się zagęści.
Dodaj do zupy starty chrzan, dopraw w razie potrzeby sokiem z cytryny i solą. Podawaj z jajkiem na twardo i pokrojoną białą kiełbasą z wywaru.
Więcej informacji
© 2019 Tesco Polska Sp. z o.o.