Przepisy Wielkanocna tarta ze szpinakiem
Składniki
Ciasto:
70 g masła
125 g mąki
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
1 op. mrożonego szpinaku
1 mała cebula
1 łyżka masła
100 g sera feta
2 ząbki czosnku
Opis

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj masło, sól, 1 lub 2 łyżki wody. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż na 1,5 godziny do lodówki.

Kiedy ciasto się schłodzi, przygotuj farsz. Obierz i posiekaj w kostkę cebulę. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulę. Kiedy cebula się zrumieni, dodaj zamrożony szpinak. Podgrzewaj często mieszając, aż szpinak się rozmrozi i wyparuje z niego woda. Kiedy szpinak zacznie gęstnieć, dodaj fetę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Duś jeszcze przez chwilę ciągle mieszając, a potem odstaw do przestygnięcia.

Nastaw piekarnik na 200°. Wyciągnij ciasto z lodówki i wyłóż nim spód oraz brzegi okrągłej formy o średnicy ok. 24 cm. Na ciasto wyłóż szpinak. Jeżeli zostało nieco ciasta, możesz ulepić z niego cienkie wałeczki i położyć dla ozdoby na wierzchu. Wstaw tartę do piekarnika na 45 minut. Po upieczeniu tartę można ozdobić migdałami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery