Przepisy Wielkanocna tarta ze szpinakiem

Składniki

Ciasto:

70 g masła

125 g mąki

1/2 łyżeczki soli

Farsz:

1 op. mrożonego szpinaku

1 mała cebula

1 łyżka masła

100 g sera feta

2 ząbki czosnku

Opis

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj masło, sól, 1 lub 2 łyżki wody. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż na 1,5 godziny do lodówki.

Kiedy ciasto się schłodzi, przygotuj farsz. Obierz i posiekaj w kostkę cebulę. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulę. Kiedy cebula się zrumieni, dodaj zamrożony szpinak. Podgrzewaj często mieszając, aż szpinak się rozmrozi i wyparuje z niego woda. Kiedy szpinak zacznie gęstnieć, dodaj fetę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Duś jeszcze przez chwilę ciągle mieszając, a potem odstaw do przestygnięcia.

Nastaw piekarnik na 200°. Wyciągnij ciasto z lodówki i wyłóż nim spód oraz brzegi okrągłej formy o średnicy ok. 24 cm. Na ciasto wyłóż szpinak. Jeżeli zostało nieco ciasta, możesz ulepić z niego cienkie wałeczki i położyć dla ozdoby na wierzchu. Wstaw tartę do piekarnika na 45 minut. Po upieczeniu tartę można ozdobić migdałami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4