Przepisy Wegańska pavlova
Składniki
1 szkl. wody z ciecierzycy
2 szkl. cukru pudru
1 laska wanilii
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
owoce sezonowe (np. maliny, truskawki, poziomki, winogrona, figi)
Opis

Miksuj wodę z ciecierzycy na najwyższych obrotach tak długo, aż powstanie gęsta piana. W trzech partiach dodaj cukier puder. Cały czas miksuj. Laskę wanilii przekrój i wybierz nasionka. Dodaj je do masy. Następnie dodaj mąkę oraz kwasek. Dalej miksuj, aż uzyskasz gęstą i lśniącą masę.

Piekarnik nagrzej do 150°C. Bezę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładając, możesz zrobić małe wgłębienie na szczycie bezy na owoce i sos. Bezę susz przez 30 minut w 150°C z termoobiegiem, po czym zmniejsz temperaturę do 100°C i susz kolejne 2 godziny. Podczas suszenia kilkakrotnie otwórz piekarnik, aby wypuścić parę. Po upieczeniu pozostaw pavlovą w piekarniku do ostudzenia.

Ciasto ułóż na paterze i posyp owocami. Maliny lub truskawki zmiksuj (nie ma potrzeby słodzenia) i takim sosem polej pojedyncze porcje na talerzach.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne