Warzywne trifle z wędzonym boczkiem
Składniki
150 młodych ziemniaków
1 pietruszka
80 g selera
300 ml bulionu warzywnego
10 g żelatyny
szczypta szafranu
4 plastry wędzonego boczku
2 gałązki natki pietruszki
Pianka:
250 ml śmietanki 30%
4 plastry wędzonego boczku
50 ml bulionu warzywnego
3 gałązki natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Umyj warzywa i wstaw do gotowania w osolonej wodzie. Pamiętaj, że gotowanie warzyw w skórce pomaga zachować w nich więcej składników odżywczych. Boczek wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE podsmaż na suchej patelni, by wytopił się z niego tłuszcz, a plasterki stały się chrupiące. W rondelku zagotuj bulion warzywny i dodaj nitki szafranu. Ich aromat przejdzie do wywaru. Dosyp żelatynę i powoli wymieszaj, aż cała się rozpuści. Na tym zakończ gotowanie bulionu, bo osłabi to żelatynę i galaretka przestanie już tak wiązać. Odstaw galaretkę. Odcedź miękkie warzywa i obierz ze skórki. Pokrój je w małą kostkę i przełóż do szklaneczek na trifle. Następnie dodaj do warzyw pokrojoną natkę pietruszki. Zalej teraz galaretką szafranową i odstaw do lodówki do zastygnięcia. Gdy tylko galaretka warzywna stężeje, wyjmij ją z lodówki. 

Przygotuj sos piankę ze śmietanki: w bulionie warzywnym zagotuj boczek wędzony, aby oddał swój cały aromat. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Bulion musi mieć wyraźny smak, bo będzie mieszany ze śmietanką. Śmietankę przelej do miski i lekko ubij trzepaczką na piankę. Przełóż sos do galaretek i posyp paseczkami chrupiącego boczku. Na koniec udekoruj listkami natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne