Przepisy Warzywne paski z aromatycznymi dipami
Składniki
1/4 selera naciowego
1 ogórek zielony
1 papryka czerwona
1 marchewka
1 fasolka żółta
dekoracja: liście świeżych ziół (bazylia, natka pietruszki, mięta)
Dip jogurtowy z miętą:
200 g jogurtu
20 ml oliwy extra virgin
sok z 1/4 cytryny
4 gałązki mięty
przyprawy: sól, pieprz czarny, kminek mielony
Dip z limetką i awokado:
2 awokado
1 limonka lub cytryny
1/2 papryki czerwonej
cebulka dymka
20 ml oliwy extra virgin
świeża kolendra
sos tabasco (opcjonalnie)
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Przygotuj dip jogurtowy: w miseczce wymieszaj jogurt naturalny z sokiem cytryny. Posiekaj miętę i dodaj do sosu. Przypraw solą i pieprzem. Dolej oliwę i wymieszaj. Przelej do czystej miseczki, a na wierzch połóż dekoracyjnie listki mięty.

Przygotuj dip z awokado: awokado umyj, przekrój na pół i nożem wyjmij pestkę. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ ze skóry. Do miski przełóż awokado i natychmiast polej sokiem z limonki lub cytryny, w przeciwnym razie awokado ściemnieje. Przypraw solą i pieprzem. Paprykę czerwoną pokrój w drobną kostkę i dodaj do dipu. Całość przypraw jeszcze oliwą i liśćmi kolendry oraz tabasco. Przełóż dip do miseczki. Ozdób dekoracyjnie przyciętą cebulką dymką.

Warzywa obierz i umyj, pokrój w paski o długości ok. 10 cm, a następnie ułóż dekoracyjnie na przemian na półmisku. Możesz dodatkowo udekorować warzywa świeżymi ziołami. Pomiędzy warzywami ułóż miseczki z dipami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery