Warzywa zapiekane pod ciastem francuskim
Składniki
gotowe ciasto francuskie niemrożone
1 jajko
1 mała cukinia
2 czerwone cebule
1/2 kalafiora
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1/2 szkl. kukurydzy z puszki
10 pomidorków koktajlowych
40 ml oliwy
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano
Sposób przygotowania
1
Cukinię pokrój w półplasterki, oprósz solą i odstaw na parę minut. Cebule pokrój w ósemki, a  papryki w grubą kostkę. Pomidorki poprzekrawaj na połówki. Kalafiora podziel na małe różyczki i obgotuj lekko w osolonej wodzie.
2
Wszystkie pozostałe warzywa, oprócz kukurydzy, podsmaż krótko na oliwie.
3
 Wymieszaj je razem i dopraw ziołami, solą i pieprzem. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania. 
4
Naczynie z warzywami przykryj kołderką z ciasta francuskiego. Odetnij nadmiar ciasta, krawędzie dociśnij do brzegów naczynia widelcem.
5
Wierzch zapiekanki ponacinaj nożem w kilku miejscach. Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem i wstaw naczynie do nagrzanego do 180° piekarnika. Piecz tak długo, aż ciasto pięknie się napuszy i zrumieni. Podawaj zaraz po przyrządzeniu. 
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery