Warzywa z piekarnika
Składniki
​1 cukinia
2 czerwone papryki
4 pomidory
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
10 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
przyprawy: sól, pieprz, oregano
Opis

Wszystkie warzywa dobrze umyj. Pomidory obierz ze skóry, pokrój w szóstki i wypestkuj. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w pasy. Cebulę czerwoną obierz i pokrój w talarki. Cukinię pokrój w plastry. Wszystkie warzywa włóż do miski, zalej 6 łyżkami oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Obierz czosnek i wyciśnij go przez praskę, po czym dodaj go do warzyw. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Naczynie do zapiekania polej 2 łyżkami oliwy i wsyp do niego wszystkie warzywa z przyprawami. Warzywa polej po wierzchu 2 łyżkami oliwy i posyp oregano. Warzywa zapiekaj ok. 45 min w temp. 180°. Warzywa możesz również podawać na zimno, dodając do nich 1 łyżkę octu winnego.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne