Warzywa w sosie Strogonow
Składniki
1 marchewka
1 gałązka selera naciowego
2 papryki
1 cukinia
30 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
1 cebula
1 ząbek czosnku
80 g pieczarek
40 ml śmietanki 30%
30 ml kwaśnej śmietany 22%
30 ml oliwa z oliwy
1/4 pęczka natki pietruszki
Opis

Marchew, cebulę i czosnek obierz. Paprykę przekrój i wydrąż nasiona. Marchew i cukinię pokrój w półplastry, a seler i paprykę w szerokie paski. Pieczarki pokrój również w plasterki. Cebulę i czosnek pokrój w piórka. Na patelni z szerokim rantem wlej oliwę i wsyp cebulę z czosnkiem. Podsmaż lekko warzywa i dodaj marchew i seler. Mieszaj i smaż na średnim ogniu przez chwilkę. Następnie dodaj cukinię i paprykę. Jak tylko się lekko zrumienią, przypraw warzywa solą i świeżo mielonym pieprzem.

Przełóż warzywa na półmisek, a na patelni podsmaż koncertant pomidorowy z musztardą. Przełóż warzywa i wszystko razem wymieszaj. Wlej śmietankę i dopraw sos jeszcze do smaku. Przełóż warzywa na półmisek, a na wierzch polej dekoracyjnie kleksami z kwaśnej śmietany. Posiekaj natkę pietruszki i posyp po wierzchu warzywa.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
135 min.
Dania główne
2 miesiące temu
25 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Dania główne