Warzywa w jogurcie z frytkami
Składniki
6 dużych ziemniaków
200 g fasolki szparagowej
1 brokuł
1 cukinia
1 marchewka
½ l oleju
200 ml śmietany
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, curry, oregano
Opis

W garnku rozgrzej olej. W międzyczasie umyte i obrane ziemniaki pokrój w paski na frytki. Opłukane i osuszone paski ziemniaków włóż do gorącego oleju (aby sprawdzić, czy olej jest dostatecznie rozgrzany włóż najpierw 1 pasek – olej powinien zaskwierczeć). Smaż frytki, aż nabiorą złotobrązowej barwy.

W innym garnku zagotuj wodę. W czasie nagrzewania się wody umyj pozostałe warzywa. Marchewkę obierz i pokrój w grube paski. Usuń końcówki fasolki i pokrój ją na kawałki. Brokuł podziel na różyczki. Cukinię pokrój w plastry o grubości 1 cm, a następnie każdy z krążków podziel na 4 części. Gotującą się wodę posól, a następnie włóż do niej pokrojone warzywa. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez ok. 15 min, tak aby brokuł nie stracił swojej intensywnej zielonej barwy, a warzywa nie rozgotowały się.

Zrób sos: do śmietany dodaj wyciśnięty czosnek i przypraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą curry i oregano.

Wymieszaj ugotowane warzywa z frytkami i polej obficie sosem. Potrawa świetnie nadaje się na letnią kolację. Smacznego!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
25 min.
Zupy
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne