Przepisy Warzywa faszerowane pikantną kaszanką
Składniki
4 kaszanki Tesco
1 pomidor
4 pieczarki
1/2 cukinii
1 cebula czerwona
1 ząbek czosnku
1 cebula szalotka
30 ml oliwy
1 gałązka tymianku
1/2 ostrej papryki
50 g tartego chrzanu
50 g majonezu
3 gałązki natki pietruszki
przyprawy: sól morska, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Umyj warzywa. Cebulę przekrój wzdłuż na połówki i wyjmij 3 warstwy, by zrobić miejsce na nadzienie. Pieczarki umyj i odłam nóżki. Pomidora przekrój na pół i wydrąż gniazdo nasienne.
2
Kaszankę obierz ze skóry, pokrój i przełóż do miski. Obierz szalotkę oraz czosnek i drobno pokrój w kostkę.
3
Posiekaj tymianek i drobno pokrój ostrą papryczkę. Dodaj wraz z szalotką i czosnkiem do kaszanki. Dolej 20 ml oliwy i całość dobrze wymieszaj.
4
Warzywa rozłóż na desce i przy pomocy łyżeczki nałóż aromatyczną kaszankę. Wypełnij dokładnie każdą połówkę, a nawet uformuj lekki „kopczyk”. Przygotuj grill lub piekarnik. Rozłóż faszerowane warzywa i piecz ok. 15 min w temp. 180⁰C w piekarniku i ok. 40 min na grillu na średnim poziomie rusztu. Podczas grillowania możesz przykryć warzywa folią aluminiową, by szybciej się dopiekły.
5
Przygotuj sos. Majonez wymieszaj z tartym chrzanem. Dopraw do smaku jeszcze oliwą. Pokrój drobno natkę pietruszki i dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj . Jeśli trzeba, przypraw jeszcze sos szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
160 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
3 tygodni temu
10 min.
Napoje